Басейнова дирекция – Плевен е в постоянен контакт с Гражданска защита и с Общинска и Областна администрация - Варна и се информира непрекъснато за състоянието на язовир Ботево

22.06.2014г.

По информация от дежурните на Общинска и Областна администрация Варна и Общинско управление пожарна безопасност и защита на населението - ОУ ПБЗН, към 13:45 часа язовир Ботево, община Аксаково, област Варна, прелива през бетоновия преливник с около 40 см преливна височина. Дълбочината на преливника е 105 см. Основният изпускател е напълно отворен. Поради липса на енергогасител след преливника се изнася долната част на сухия откос на язовирната стена.

Язовирът е под постоянно наблюдение. Той е собственост на община Аксаково и за него няма издадено разрешително за ползване на воден обект от кмета на общината. Язовир Ботево е частично неработоспособен, съгласно изискванията на Наредба № 13/29.01.2004 г. за условията и реда за осъществяване на техническа експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях, след обследване на Междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител.  

Каскадата от язовири в общините Аксаково и Суворово, състояща се от язовирите Левски – 2, Николаевка – 1, Николаевка – 2, Засмяно и Ботево, изградени на река Суха река, се намира над яз. Одринци. Последният е изграден на същата река Суха река и се стопанисва от Напоителни системи – Варна. Язовир Одринци е способен да поеме водните обеми на всички язовири от посочената каскада, включително и водата от яз. Ботево. По данни на „Напоителни системи” – Варна - хидротехнически район Добрич, наличният обем в язовир „Одринци” в момента е 9 млн. м3 при полезен обем 24 млн. м3.

Предприети са мерки за безопасността на хората, които населяват ниските части на село Ботево и има готовност да се извърши евакуация при необходимост.