Възможно е днес да има по-значителни повишения на някои реки

20.09.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) на много места днес ще превали в количества от 5-10, на места, главно в източните и планинските райони, до 15-20 л/кв.м. През нощта срещу сряда все още ще вали, но валежите чувствително ще намалеят. В сряда ще превали главно в планинските райони – 2 - 10 л/кв.м. В четвъртък също ще превали, но предимно слабо и на отделни места в количества от 1 до 5-7 л/кв.м.

През последното денонощие нивата на реките в по-голямата част от страна са останали без съществени изменения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 8 см до +10 см

Черноморски басейн: понижения с до - 2 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 15 см до + 14 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 7 см до + 5 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес вследствие на валежи се очакват повишения на водните нива на наблюдавани реки в басейна. Поради ниската почвена влажност, повишенията във водосборите на реките, разположени западно от р. Искър, не се очаква да са значителни. По-съществени повишения са възможни във водосборите на реките Вит – в средното и долното й течение, Осъм – в средното и долното й течение, Янтра – в средното и долното й течение на основната река и във водосборите на притоците й Белица, Дряновска, Лефеджа, Русенски Лом – по целия водосбор. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 20, 21 и 22 септември ще бъдат около средно многогодишните стойности. Днес ще се повишат нивата на реките във водосборите над яз. „Панчарево“, реките Малък Искър, Златна Панега, Гостиля и в средното и долното течение на основната река Искър. Поради ниската почвена влажност, повишенията няма да са значителни и водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 20, 21 и 22 септември, че водните количества ще бъдат над средно многогодишната стойност. Днес, в резултат на валежи, се очакват значителни повишения на водните нива в целия водосбор на р. Янтра. Очаква се праговете за внимание да бъдат преминати от водните количества на реките Джулюница при с. Джулюница – в ранните часове на това денонощие, Янтра при с. Каранци на 21.09. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 20, 21, 22 и 23 септември водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Нивата във водосбора ще се повишават, като значителни повишения се очакват в периода 20-22 септември – през първия ден главно в горните части на водосбора, а от 21 и в долните. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.