MОСВ предупреждава за очаквано покачване на речните нива

01.03.2018г.

Министерството на околната среда и водите предупреждава, че във връзка с хидрометеорологичната обстановка в страната от обилния снеговалеж и очакваното снеготопене в следващите дни, е необходимо всички отговорни институции да предприемат превантивни действия и да създадат организация и координация за недопускане на потенциален риск от наводнения.

От следобедните часове на 2 и 3 март ще започне повишаване на температурите и частично снеготопене в комбинация с валеж от дъжд и сняг и се очакват повишения на речните нива. Това гласи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН). Ще се повишават нивата на реките южно от р. Айтоска, в долните части от водосборите на Тунджа и  Марица, във водосборите на река Арда и притока ѝ Върбица, както и в долните части от водосбора на Струма и притока й Струмешница, където има ниска вероятност за поройни наводнения.

Системите за ранно предупреждение прогнозират достигане на нивото на жълтия праг на предупреждение за реките:

·  р. Тунджа при Елхово – в обедните часове на 3 март

·  р. Черна при Смолян – във вечерните часове на 2 март

·  р. Ардинска при Ардино – през нощта на 2 срещу 3 март

·  р. Върбица при Златоград – във вечерните часове на 2 март

В МОСВ всеки ден се анализира постъпващата от НИМХ - БАН прогноза за времето, валежите, предупрежденията за опасни явления и влиянието им върху оттока на реките и язовирите в страната. Информацията се публикува на страницата на министерството и се изпраща на областните управители, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на други заинтересовани ведомства с цел предприемане на превантивни действия и мерки.

МОСВ управлява и разпределя водите от комплексните и значими язовири по Приложение 1 към чл. 13 на Закона за водите.

Сумата от наличните в тях завирени обеми към 28 февруари 2018 г. е 4542,3 млн. м3 и представлява 70% от сумата на общите им обеми. Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми са както следва:

·  питейно-битово водоснабдяване 85,5 % от общия им обем

·  напояване – 54,9 % от общия им обем

·  енергетика – 78,3 % от общия им обем.

Със запълване над 90% са язовирите: „Йовковци“, „Камчия“, „Среченска бара“, „Ясна поляна“,  „Боровица“, „Студен кладенец“, „Пчелина“ и  „Тича“.

Предприети са мерки за освобождаване на обеми, с цел поемане на очакван приток чрез работа на ВЕЦ и/или контролирано изпускане, като предвид предстоящия летен сезон и нуждите на населението от питейна вода, ще бъде гарантирано водоснабдяването.
Актуална информация за речните нива може да намерите на адрес:

http://www.moew.government.bg/bg/prescentur/rechni-niva/