Днес в осем области е обявен оранжев код за дъжд, на места валежите ще достигнат до 60 л/кв.м.

03.09.2014г.

По прогноза на НИМХ, днес валежите ще обхванат цялата страна. Обявен е оранжев код за обилни валежи за 3 септември в седем области: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Пловдив. Преобладаващи ще са количества между 15 и 25 л/кв.м., като на места в Западна и Централна България ще са между 30 и 50 л/кв. м., а в Североизточните райони и Черноморието - до 10 л/кв.м.

В други двадесет области е обявен жълт код за дъжд: в Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, София-област, Благоев град, Кюстендил и Перник. Очакваните количества през денонощието са между са 20-30 л/кв.м.

От днес до неделя, в резултат на предвижданите интензивни валежи и очакваните значителни водни количества, ще се повишат водните нива в цялата страна, като по-съществени повишения са възможни на Дунавските реки Нишава, Ерма, Видбол, Арчар, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Искър, Вит - горно течение, Осъм - горно течение, Янтра - горно течение, в поречията Тунджа, Марица горно течение (притоците й Сазлийка, Стряма, Чепеларска, Първенецка, Тополница), Арда и притоци, реките Места и Струма. На места са възможни внезапни наводнения.

В четвъртък валежите ще продължат, като в отделни райони отново ще бъдат интензивни и значителни. Очаквани количества са между 15-30 л/кв.м, но локално могат до достигнат и до 40-50л/кв.м.

В четвъртък и петък водните количества в горното и средното течение на р. Искър ще се повишат. По-значителни повишения ще има във водосборите на р. Искър над яз. Панчарево, р. Лесновска, р. Владайска, р. Искрецка, р. Малък Искър и р. Златна Панега.

Оранжев код означава, че са прогнозирани по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.