Днес и утре на места ще има краткотрайни повишения на речните нива

17.08.2015г.

      Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност в областите ГАБРОВО, ВЕЛИКО ТЪРНОВО, РУСЕ, ТЪРГОВИЩЕ И РАЗГРАД! През следващото денонощие ще има интензивни валежи и гръмотевични бури. Очакват се и градушки. Очакваните сумарни количества – до 30 - 35 л/кв.м. Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

НИМХ – БАН обяви жълт код за дъжд и гръмотевична дейност в областите Враца, Ловеч, Плевен, Шумен , Силистра, Сливен, Хасково, Кърджали, Стара загора, Пловдив, Пазарджик и София област! През следващото денонощие ще има краткотрайни интензивни валежи и гръмотевични бури. Ще има условия и за градушки. Очакваните сумарни количества са до 20 - 25 л/кв.м. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
Днес на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Количества – до 30 л/кв.м. През нощта срещу вторник в североизточните райони са възможни значителни количества валеж – до около 30-40 л/кв.м. Във вторник през деня на места в източните и планинските райони ще превали и прегърми. Количествата до 5-10 л/кв.м, локално до около 20 л/кв.м. В сряда преваляванията ще са на по-малко места и не така значителни. Количествата – между 5 и 10 л/кв.м.
През изминалото денонощие (от 8 ч на 15 август до 8 ч. на 16 август) речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна, като на отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за ниски води. Водните количества в поречието на р. Искър, в горното течение на р. Черни Вит (Дунавски басейн), в горното течение на р. Луда Камчия (Черноморски басейн), в горното течение на р. Тополница и в поречие Арда (Източнобеломорски басейн), водните количества са около праговете за екстремно ниски води. В долното течение на р. Огоста (Дунавски басейн), в долното течение на р. Провадийска, в долното течение на р. Камчия и р. Ропотамо (Черноморски басейн), в долното течение на р. Марица, в долното течение на р. Тунджа (Източнобеломорски басейн) и в долното течение на р. Места (Западнобеломорски басейн), водните количества са около праговете за средни води. В долното течение на р. Сазлийка и в средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн), речните нива са около праговете за високи води.
Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: водните нива са се изменяли от - 20 см до + 2 см
Черноморски басейн: регистрирани са понижения на водните нива с до - 4 см
Източнобеломорски басейн: водните нива са се изменяли с до ± 11 см
Западнобеломорски басейн: водните нива са се изменяли с до ± 2 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, днес и утре, в резултат на прогнозирани валежи, се очакват краткотрайни повишения на речните нива на места. Към момента подхранването на реките е предимно от подземни води.
Дунавски басейн – днес и утре се очакват краткотрайни повишения на нивата на реките Огоста, Искър, Вит – в горното течение, Янтра – в горното течение и Русенски Лом – в долното течение. Според моделираните водни количества за р. Искър на 17 и 18 август  ще са под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за 17, 18 и 19 август ще бъдат под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 17, 18 и 19 август ще бъдат под средно многогодишната стойност. Водното ниво ще остане без съществена промяна до 17. На 18 и 19 август ще има известни повишения на нивата – през първия ден в целия водосбор, а през втория – главно в долното течение.
Подробна информация за страната можете да намерите тук