Днес червен код за сняг и вятър за Кърджали и Смолян

06.03.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология за днес е обявен червен код за сняг и вятър за две области – Кърджали и Смолян. В сила оранжев и жълт код за останалите области в страната .
За областите с червен код се очакват обилни снеговалежи - до 70 л/кв.м. Ще се образува нова снежна покривка около и над 30 см. Ще духа умерен до силен вятър с посока от североизток до северозапад и ще се създадат условия за виелици и навявания.
Червен код: Времето е много опасно. Прогнозирани са изключително интензивни опасни метеорологични явления. Възможни са големи материални щети и нещастни случаи, може да възникне и опасност за живота. Следвайте нарежданията и всички съвети на компетентните органи и бъдете готови да извънредни мерки.
Оранжев код за сняг и вятър е обявен за област Хасково. Очакват се обилни снеговалежи, до 70 л/кв.м. Ще бъде ветровито, с умерен до силен вятър с посока от североизток до северозапад и ще има условия за виелици и навявания.
Втри области – Стара Загора, Пловдив и Пазарджик е обявен оранжев код за сняг. Очакват се значителни валежи. Количества: в равнинната част, дъжд и сняг от 30 до 40 л/кв.м, в планинската - сняг, до 60 л/кв.м.
Оранжев код: Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.
В десет области - Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен е обявен жълт код за сняг и дъжд. Очакват се значителни валежи, като до вечерта дъждът ще премине в сняг. Очаквани количества -25-35 л/кв.м. Ще бъде ветровито, с умерен до силен североизточен вятър.
Жълт код за сняг в останалите области на страната. Очакват се снеговалежи с образуване на снежна покривка. Сумарни количества от 20 до 30 л/кв.м.
Жълт код: Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.