29 юни – Ден на река Дунав

27.06.2019г.

За поредна година страните от Дунавския басейн се обединяват за 29 юни в Ден на река Дунав. Темата през тази година е „Бъди активен за по-безопасен Дунав“ и e вдъхновена от Дунавската декларация от 2016 г. Документът поставя като приоритет превръщането на басейна на река Дунав в по-чист, по-здравословен и по-безопасен за всички граждани. 29 юни се отбелязва както от всички страни по Дунав, така и от тези, които са разположени по основните му притоци. Чрез различни инициативи се подчертава жизненоважната роля, която има Дунавският басейн за осигуряване на вода, храна, енергия, отдих и препитание.

През 2019 година се отбелязват 25 години от подписването през 1994 година в София на Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав.

Денят на Дунав се превърна в най-големия речен празник в света – с фестивали, конференции, срещи и образователни събития.

Програмата за 29 юни в България за поредна година е пъстра и наситена – научни форуми, фестивали, екологични акции, художествени и кулинарни прояви, спортни състезания, пленери, дискусии, изложби и други. Във Видин организират фолклорен, а в Козлодуй и Никопол – рибен фестивал. В Оряхово ще рисуват върху речни камъни. Традиционни ритуали подготвят за празника в село Байкал. Фестивал на реката ще владее за пореден път град Белене с детски забавления, риболовни и кулинарни състезания. В Гулянци ще има Дунавска викторина. В няколко града ще посрещнат юлското утро на брега на Дунав. В Русе организират природен триатлон, а в Тутракан – регата. Фестивали на китарата и на уличните изкуства ще има в Силистра. В София отново е организирана научна конференция за представяне на изследвания и проекти в областта на устойчивото управление на водите в Дунавския басейн.

За втора година в рамките на кампанията за 29 юни се провеждат екологични акции от международен проект на фондация „Океани без отпадъци” за почистване на река Дунав от пластмасовите отпадъци. В Козлодуй почистването ще е на 28 юни, а в Долни Вадим – на 29 юни.

Министерство на околната среда и водите, Басейнова дирекция „Дунавски район“, регионалните инспекции по околната среда и водите в Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе организират, участват, подкрепят и подпомагат провеждането на инициативи от кампанията за Деня на Дунав.

Фокус на международно ниво тази година е четвъртото съвместно изследване на Дунав Joint Danube Survey (JDS4), започващо с кампанията за 29 юни.

И тази година учениците на възраст между 6 и 18 години могат да се включат в традиционния международен конкурс, посветен на река Дунав – Danube Art Master. Творческата надпревара се организира от Глобално партньорство по водите в Централна и Източна Европа (GWP CEE) и Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR).

Организатор на кампанията за Деня на Дунав на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав.

Подробна информация за Деня на Дунав можете да намерите на страницата на Международната комисия за опазване на река Дунав на адрес www.danubeday.org.

Подробна информация за инициативите за Деня на Дунав в България можете да намерите тук.

Подробна информация за JDS4 можете да намерите на специалната страница за международната инициатива на адрес www.danubesurvey.org.

Подробна информация за Danube Art Master можете да намерите тук.